Diamonds

Miért ne mosd meg soha a nyers csirkehúst?

Szerintem a legtöbb magyar konyhában megvan a metódus: fogod a nyers csirkecombot, jól megmosod, majd ezután bepanírozod, kisütöd. Ugyanezt a mosogatást megcsinálod pörköltkészítés, sült csirkekészítés, vagy akár grillezés előtt. Bevallom, én is ezt tettem éveken át. 

 

 

Most belefutottam viszont a brit élelmiszer-biztonsági hatóság (FSA) felmérésébe (oké, mondhatod azt: brit tudósok kimutatták..), akik konkrét kampányt indítottak „Ne mossa meg a nyers csirkét!” címmel.

Hogy miért? Létezik az úgynevezett Campylobacter nevű baktérium, amely elterjedtebb még a szalmonellánál is és amely úgy terjed, ha a nyers csirkehúst víz éri. A víz miatt a csirkehúson megbújó baktérium szétszóródhat, amely 2-5 napon belül hasgörcsöt, hasmenést okoz. Ráadásul a víz alá tartott csirkéről a baktérium átterjedhet a kezedre, a konyhai eszközökre vagy más felületekre is.

A FSA négy pontban fogalmazta meg kampányának fő irányvonalát, íme:

1. A nyers csirkét lefedve tároljuk, és a hűtőben alul tároljuk, hogy az esetlegesen kifolyó lé a többi élelmiszert ne szennyezze be.
2.
Ne mossuk meg a nyers csirkét! A főzés megöl minden baktériumot, beleértve a Campylobactert is, míg a mosás miatt fröccsenő víz által terjedhetnek.
3.
A csirke feldolgozásakor használt kést, vágódeszkát és más felületeket, eszközöket, amelyekkel a csirke érintkezett, alaposan mossuk el, és mi magunk is mossunk kezet szappannal és meleg vízzel a munka végeztével.
4.
Mielőtt a csirkét tálalnánk, ellenőrizzük a hús vastag részénél, hogy teljesen átsült-e: ha megszúrjuk, és rózsaszínű a leve, akkor még nem teljesen kész az étel.

szerző: diamonds

forrás

Facebook oldalunkat IDE kattintva találod - kérlek, kövesd és támogasd munkánkat. 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Nos, talán a brittudósok most próbálják ránevelni a népüket a kézmosásra. Egy ideje már néha előjön ez a marhaság, az a borzasztó, hogy mindig akad,aki lelkesen terjeszti, mert az angolok csak tudják… Miért is? Mire eljut hozzám a illető csirkecomb vagy egyéb alkatrész, ki tudja hogyan kezelték, hogy véletlenül leesett (!) és egyéb ötleteim is vannak. Tehát megmosom, mert nem vagyok disznó, hogy mosatlan ételt egyek, még ha közben van egy főzés is, ami megül minden baktériumot. Döglött bacit se akarok enni.

  2. Sirály Király says:

    Ez baromi nagy hülyeség – legalábbis ebben a formában!
    1. Mi van, ha “szétszóródik”? Akkor is lemostad a jó részét.
    2. A “főzés megöl minden baktériumot”.
    3. “Mindent alaposan el kell mosni, és kezet kell mosni”. Hát akkor???


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!