Diamonds

Mit tegyél, ha kukacos a cseresznye?

Az enyhe tél nem tett jót az idei cseresznyetermésnek, ugyanis sokan tapasztaljuk: extra proteint kapunk, ha idén a piacon, üzletekben cseresznyét vásárolunk, vagy akár a fákról mi magunk szüretelünk.

 

 

Egy ismerősöm mesélte, másfél kilónyi cseresznyéből jó, ha tíz deka volt kukacmentes és tárta szét karjait, ő kér elnézést, de az ő családja már csak ilyen finnyás, ők bizony nem így képzelik el a “húsos cseresznye” fogalmát. Így lehet bármilyen egészséges és finom a gyümölcs, az sajnos landolt a kukában náluk.

Nagyanyáink praktikái persze ebben a bosszantó ügyben is segítségünkre lehetnek, hiszen egy ősi trükk kiűzheti a fehér kukacokat a cseresznyéből.

Végy egy tál vagy lábas extra hideg vizet, az sem baj, ha öntesz bele jégkockát. Egy evőkanálnyi ecetet önts bele és ebbe az ecetes, hideg vízbe borítsd be a cseresznyét.

Durván 1-2 óra múlva látni fogod, hogy a didergő kukacok, az ecettől prüszkölve kimenekültek a gyümölcsből. Kanállal vagy szitával simán kivadászható a vízből a kukac és fogyaszthatod a cseresznyét. 

Facebook oldalunkat IDE kattintva találod - kérlek, kövesd és támogasd munkánkat. 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Eva Nagy says:

  “Hunyjuk be a szemünket, oszt úgy falatozzunk.”

 2. Zoltán Bikárdi says:

  A prüszkölő kukacnak pedig adj zsebkendőt.Utána edd csak meg,ha megtörölte az orrát.

 3. Erzsébet Varga says:

  Ha az a hófehérke kukac ki is szédeleg a cseresznyéből, attól még bent marad a kukac szar! Gusztus kérdése, melyiktől undorodsz a kukactól, v. a kukac szartól?

 4. József Molnár says:

  Nagyapám azt mondta ne panaszkodj legalább húst is eszel….

 5. Anna Fischer says:

  Ma már mindenki “bloggernek” hiszi magát, aki megtanulta a betűket?? Az se számít, ha hülyeségeket ír?? 1. Lehet, hogy valahol enyhe tél volt, de itt Magyarországon szokatlanul hideg volt a tél. 2. Elég gusztustalan a kukacok által összejárt cseresznyét megenni, akkor is, ha már nincs benne a kukac!! Persze ez jó ízlés kérdése!

 6. Bill Toth says:

  Vedd ki belolle a kukacot.

 7. Máté Pungor says: (előzmény @Csabai Sándor)

  El kel hogy keserítselek, mert a kukac igen is kijön a sértetlen cseresznyédből. A cseresznye száránál fog kibújni a drága, ha nem kap kellő mennyiségű oxigént.Ennyi, meg egy üveg bambi, megköszönni a jó tanácsot felesleges, nézegesd a ” guglit” eleget.

 8. Máté Pungor says:

  Tisztelt blog írócskának nevezett egyed. Felvilágosítalak, hogy a kukac szarik az extra hidegre, viszont finnyás az oxigén hiányára. Nem a hideg meg ecet miatt menekül , nem szegény levegőt. Vagy lehet,felfedezte a magyar csodát, a levegő nélkül létező “rovart”. Javasolnám ezen egyedeknek, ha már írásra vetemednek, olvassanak a témának utána, s talán nem írnak hülyeséget hiába. NA!

 9. Veronika Erdei says:

  A tél kis hazánkban sehol nem volt enyhe.

 10. Bonyár László says:

  érdekes,mert nálam a 4 cseresznyefából eddig még egy kukacosat se találtam. pedig kerestem rendesen,mert finnyás vagyok! igaz a fákat permeteztem is rendesen rovarölővel,nem hagytam ki egy menetet se. ilyen egészséges szép cseresznyéim még soha nem voltak!

 11. Roy Adams says:

  Most őszintén. Ki az, aki a kukacos cseresznyét megeszi? Ilyen praktika, olyan praktika, ha tudom, hogy kukacos a cseresznye, akkor azt nem eszem meg. Még a kukacmentes, üres járatokkal teli cseresznyét sem. 🙂

 12. Deér Istvánné says:

  Milyen enyhe télről ír ? Nálunk olya kutya hideg volt december végétől január végéig. Egész januárban – 15 és – 18 között volt. Ez enyhe ?
  Már akinek, én nagyon fáztam.

 13. Teljesen mindegy milyen tél volt. A cseresznyéből kivetődő kukac ami tulajdonképen nyű, mert a cseresznyelégy lárvája, lebújik a földbe ha jól tudom 70 cm mélyre is, tehát a fagyhatár alá bábozódni és a cseresznye virágzása végére bújik ki a földből a légy. Én még olyan évet nem láttam amikor nem károsítottak volna ( több 10 év ).

 14. Anna Koncsik says:

  Nálunk pont most alig kukacos..
  Szerintem jót tett az az enyhe tartósan -15 fokos hőmérséklet a cseresznyefa alatt lévő talajban átteleni próbáló kukacoknak.. Nem lett belőlük cseresznyelégy hanem szépen elfagytak.. 😀

 15. Sándor azért próbálja ki nem veszít semmit. Jó lesz a sima víz is de adjon nekik akár 3 órát is. Az ecet talán segít a hasmenés megelőzésében.
  Nem sértetlen a cseresznye mert virágzás után a cseresznyelégy már beleszúrja a petéjét.

 16. Virág Kas says:

  Talán egy héttel ezelőtt még működött volna.
  Ezt most már ne csinálják, mert már sokból ki is jöttek a kukacok és ahol éltek, a károsításuktól poshad a cseresznye ami hasmenést is okozhat.

  Működik ez simán csapvízzel is jég és ecet nélkül, az ecet segíthet a hasmenést megakadályozni.

 17. Debreczeniné Gere Katalin says:

  Merre volt enyhe a tél?

 18. Csabai Sándor says:

  Nálam a sértetlen cseresznyét szétnyitom, és benne a kukac! Az nem tud kijönni senki kedvéért!

 19. Debreczeniné Gere Katalin says:

  Kedves újságíró! Merre volt enyhe a tél? Mert nálunk az Alföldön hetekig -5 és -15 fok közötti volt a hőmérséklet!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!