Diamonds

Cukorbeteg kisfiú édesanyja orvos helyett miért Schobert Norbihoz fordul?

Amikor állapotos voltam, jómagam is tájékozódtam kismama-anyuka fórumokban. Külön áldásnak érzem, hogy abban a csoportban, ahová – még a facebook előtti időkben – először felregisztráltam és ahol mindössze 20-22 anyuka tartozott egy közösségbe, volt közöttünk orvos. Ráadásul olyan orvos, aki szinte minden kérdésünkre azt válaszolta:

 

 

  • VIDD EL A GYEREKORVOSHOZ!

Nem volt apelláta. Ha a gyerek bármilyen gyanús dolgot produkált és mi első körben beírtuk a fórumba, a doktornő bár zömmel mondott egy lehetséges távdiagnózist, de mindig, minden esetben arra kért bennünket, menjünk azonnal orvoshoz. Mert ő nem adja a nevét és az orvosi hitvallását ahhoz, hogy belemenjen holmi távgyógyításokba. 

Dr Novák Hunor gyermekorvos oldalán egy hajmeresztő példát láthattok. Egy kétéves kisbaba édesanyja nem mást, mint Schobert Norbit kérdezgette, mi a teendő a kicsivel, akinek 14-es a cukra. Próbáljunk elvonatkoztatni a helyesírási hibáktól, ez a dolog egyszerűen elképesztő. 

Dr. Novák Hunor első reakciójában – csakúgy, mint az én fórumos doktornénim – a házi gyermekorvos azonnali felkeresését javasolja. Nem holnap, nem a jövő héten, azonnal..

Ezt tanácsolta továbbá az édesanyának:

Ilyenkor NEM szabad semmiféle étrenddel kísérletezni, a késlekedés ugyanis életveszélyes állapothoz, úgynevezett diabeteses ketoacidózishoz vezethet, amely intenzív osztályos kezelést igényel – sajnos én is több ilyen gyerekkel találkoztam már. Ez egy nagyon komoly kórkép, amely akár halálhoz is vezethet a szövődmények miatt.

Ha a jobb forgatókönyvet nézzük, és a fenti tünetek nem állnak fenn, akkor az a minimum, hogy ilyen esetben éhgyomros kontroll vércukormérés javasolt (lehetőleg vénás vért vizsgálva).  Egyidejű betegség alatt, a stresszreakció miatt is megnőhet a szervezet vércukorszintje, ilyenkor nem cukorbetegségről van szó. 

Hamisan magas vércukorértéket is mérhetünk például akkor, ha lejárt a tesztcsík, rossz a vércukormérő vagy nem mosott kezet a gyerek, a mérés előtt gyümölcsöt, sütit, csokit fogott meg.

Ezekben az esetekben teljesen felesleges az étrendi változtatás. Amíg a valóságot nem tudjuk, a legfontosabb kizárni a súlyos, életveszélyes verziót, az induló cukorbetegséget. A fenti tünetekre felhívtam az édesanya figyelmét a hozzászólására reagálva és privát üzenetben is, remélem hamar eljut hozzá.

Egészségügyi kérdésekben pedig veszélyes tanácsokat adni az interneten keresztül, reméljük, nem lesz belőle baj. 

AJÁNLOTT CIKK: Miért veszélyes másokra hallgatni, babás fórumokban kérdezősködni?

dr. Novák Hunor

Forrás

Kapcsolódó bejegyzés: Amikor dr Zacher Gábor és dr Novák Hunor leleplezi Schobert Norbit

Facebook oldalunkat IDE kattintva találod - kérlek, kövesd és támogasd munkánkat. 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!