Diamonds

10 ébresztő mondat Csernus Imrétől azoknak, akik nem látják a kiutat

Bevallom: szeretem, tisztelem dr Csernus Imrét. Lehet mutogatni rám ezért, vállalom. De tudod, én mindig úgy voltam vele: nekem csak az adjon tanácsokat, aki elérte már és a saját bőrén tapasztalta az adott sikert, kudarcot, vagy bármilyen megmérettetést. 

 

 

Csernus pont a botladozásai miatt tűnik nekem autentikusnak. Elolvastam a könyvét is, amit Szabó Győző színész írt a saját kábítószeres harcáról – benne szóba kerül Csernus múltja is a drogokkal. Felfogtam és tudom, hogy a negyedik házasságát fogyasztja. Mégis, elhiszem neki, amiket a párkapcsolatokról mond. Még akkor is, ha látom, az ő élete sem olyan, hogy csettint egyet és máris minden mintaszerűen működőképes. Nem…….Csernus doki is gyarló ember, aki éli az életét, bukdácsol, de közben olyan szinten lát a lelkünk mélyére, ami félelmetes, egyben megnyugtató. 

Az alábbi tíz pontot a Jóportál nevű oldalon találtam, nagyon ütős, nagyon elgondolkodtató sorok. (Nem mellesleg a bejegyzést Csernus Imre születésnapján írom épp.) 

10 ébresztő mondat Csernus Imrétől azoknak, akik nem látják a kiutat

1.Sokan nem tudják azt, hogy mindenki csak annyi tiszteletet, szeretetet, megbecsülést kap a másiktól, amennyit önmagának ad.

2.A félelem nem az ördögtől való, hanem az emberi létünk alapvető és fontos tulajdonsága, amivel elindulhat a fejlődés. (…) Az egyik út: bedugom a fejem a homokba, és habzsolom, falom a külsőségeket, hogy majd a segítségükkel jobban érezzem magamat. A másik út: ki merem mondani azt, hogy gyáva vagyok kockáztatni, vagyis elfogadom, hogy a gyávaság ott lakik bennem. Csakhogy azt is tudom, hogy csak rajtam áll, hogy másként döntök-e.

3.Másokhoz őszinte akkor leszek, ha önmagamhoz az vagyok. Szeretni akkor tudok másokat, ha önmagamat szeretem és elfogadom.

4.A siker abból fakad, hogy kitűzünk egy célt, egy változást, amit el szeretnék érni. És amíg nem léptük át a célvonalat, addig nincs megállás.

5.Önbizalmat elérni úgy lehet, hogy szembenézünk a félelmeinkkel, és a félelemmel teli konfliktusainkat úgy oldjuk meg, hogy az ebből származó sikerélmény építsen. Vagyis tudatosan ugrok olyan racionális és érzelmi megmérettetésekbe, ami új, ami ismeretlen, amitől félek, teljesen mindegy, hogy öröm vagy fájdalom vár rám. És mindezt csak ma tehetem meg. Tudván azt, hogy mindezt önmagamért teszem. Az ilyen megmérettetések megoldása után születik meg a felnőtt férfi meg a felnőtt nő.

6.A szabadságot az adja meg, amikor felismerem, hogy lehetőségeim vannak. Mondjuk hazudni magamnak, vagy nem. Felismerem, hogy semmi sincs rám kényszerítve. Én döntök. Ez a szabadság.

7.Számomra izgalmas volt felismerni (…), hogy azok, akik nem akarják elfogadni a halált, nem merik észrevenni egy kapcsolat halálát sem. Amiért egyébként mindig két ember felelős, sohasem egy.

8.Számomra (…) az igazi barátság ott kezdődik, amikor nemcsak pozitív dolgokban lubickolok, hanem egy adott konfliktushelyzetben annak ellenére elmondom a véleményemet, hogy tudom, ez a másiknak fájhat.

9.Azoknak, akik egyfolytában gyűjtik a lájkokat – ahogy ők szokták mondani, “lájkvadászoknak”- szükségük van a visszacsatolásra másoktól, hogy kellőképpen humorosak, szépek, kreatívak, ügyesek… amikor például egy befolyásolható, megfelelni vágyó ember kiposztol valamit, majd egy olyan valakitől kap lájkot, akitől soha korábban, azt kezdi hinni, hogy tetszik a másiknak, és sikongat egy hétig. (…) Azt hiszi, hogy menő, király, kúl. És nem látja azt, hogy egy egész rendszer vizsgálja a fogyasztói szokásait, hogy továbbra is megállás nélkül fogyasszon.

10.Felismerni azt, hogy lehetőségeim vannak: az emberi szabadság jele. Dönthetek. Választhatok. Minden rajtam múlik.

fotó: nlcafe

Facebook oldalunkat IDE kattintva találod - kérlek, kövesd és támogasd munkánkat. 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Ibolya Papp says:

    A szabadság felismerése a tisztaságot is jelenti a lelkünben, hiszen minden, ami eddig nyomasztott, vagy bántott, már nincs többé. Akinek ezt sikerül “eldobni”, az érezheti igazán. Ezzel a szabadsággal visszaélni viszont nem szabad, mert sérülékeny. Visszaélni azt jelenti, hogy “mindent” szabad, és bármi áron.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!