Diamonds

Feltalálták a teljesen kiüríthető ketchupos flakont

Bostoni tudósok (jé, most nem a brit tudósok) feltalálták a teljesen kiürülő ketchupos flakont. 

Mindenki ismeri azt a dühítő érzést, amikor már fél órája veri a ketchupos flakon alját és jobb esetben kijön belőle egy körömnyi adag. Nos, ennek innentől vége. A nanotechnológiás eljárás lényege, hogy egy olyan felületet hoz létre a kikísérletezett anyag, amely bármely anyag tapadását megakadályozza.

Ennek a tapadásnak az oka mikroszkóppal látható csak. Még a legsimább felszín is olyan mint egy dimbes-dombos tájegység, ha több ezerszeres nagyításban nézzük. Ezzel az anyaggal teljesen simává lehet tenni a felületet. De egy egyszerű otthoni kísérlettel is kipróbálhatjuk. Fogjunk egy általános konyhai papír törlő kendőt, tépjük ketté. Próbáljuk meg a két felet egymáson eltolni. Sikerülni fog, bár nehezen, a törlőkendő textúrázott felülete miatt. Ugyanakkor ha a sima asztallapra tesszük a törlőkendő darabot, sokkal kisebb erőfeszítésbe kerül megmozdítani. 

Ennek a technológiának köszönhetően nem marad több fogkrém, sampon, ragasztó, festék a tubusban. Számítások szerint, csak a ketchupból évente megközelítőleg 750 millió liter kerül kidobásra a flakonnal együtt. Nem gondolnánk, hogy ez mekkora probléma, de ha hozzátesszük, hogy minden tubusban, üvegben, stb marad egy kis anyag, összességében óriási pazarlás. 

A technológia nem újdonság, hiszen a 2000-es évek közepén már megjelentek a víztaszító szövetek, stb. A különbség az, hogy ez az anyag nem káros az emberi szervezetre. Ami ugye nem hátrány. 

 

 

És valljuk be, roppant dühítő, hogy tudjuk, még van egy falatnyi nyalánkság, de sehogy nem tudjuk kibányászni (mondjuk volt olyan, hogy egy nagy késsel szétvágtam a dobozt, és onnan tunkoltam ki a maradékot).

A következő videó roppant meggyőző; Döbbenetes, hol tartunk! Ember a holdon! 

Forrás; BBC

Facebook oldalunkat IDE kattintva találod - kérlek, kövesd és támogasd munkánkat. 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!